AirBeletrina - Adam in Eva
Ilustracija: Hanna Juta Kozar / Midjourney Ilustracija: Hanna Juta Kozar / Midjourney
Panorama 30. 1. 2024
Čas branja
Čas branja: 4 min

Adam in Eva

Situacija je takšna – na eni strani sedi moški, na drugi ženska. Med njima je miza. Na mizi sta vrč vode in skleda sadja. Moški in ženska se zagledata. Ne vesta, zakaj sta tu, niti zakaj sta gola. Všeč sta si. Nihče si ne upa narediti prvega koraka, zato raje opazujeta skledo sadja. Bolj je barvita od človeškega telesa. V skledi imata jabolko, hruško in pomarančo. Moški vzame hruško, ženska pomarančo. Sadje je dobrega okusa. Ženska naskrivaj opazuje moškega, kako se prehranjuje. Nista sita, sta pa zadovoljna. Ženska seže po vrču vode. Moški opazuje, kaj bo storila. Ne ve, kaj naj naredi z ogrizkom hruške, zato vstane. Ogrizek pušča mastno sled na njegovih prstih. Ženska spusti vrč in ga pogleda. Še nikoli ni nihče vstal. Moški se tega nenadoma zave. Nima pojma, kaj bi storil s takšnim čudežem. Usede se nazaj. Ženska popije vodo in v prazen vrč odloži olupek. Moški vanj odloži ogrizek. To je njuno prvo skupno dejanje. Sedaj bi si morala nekaj povedati.

Situacija je takšna – še vedno se samo opazujeta. Moški je žejen, a ne ve, da potrebuje vodo. Ženska mora lulat, a ne ve, da ima vode preveč. Nelagodje povežeta s sadjem, zato se odločita, da jedla več ne bosta. Njuno prvo skupno dejanje v vrču smrdi. Priletita muhi. Glasno brenčita. Moški in ženska ju opazujeta, kako na hitro odkrijeta smisel dvojine. Odleti šest muh. Sedma muha se naseli na mastnih prstih moškega, ki jo spominjajo na oddaljeni dom. Počiva. Žgečka. Moški zacvili. Ženska ga pogleda. Še eno odkritje, moški je največji izumitelj, kar jih je kdaj bilo. Skočila bi nanj, a je prepričana, da lahko vstane samo moški. Moški si oblizne prste. Tudi on bi skočil na žensko, če bi se zavedal, da je možno vstati več kot le enkrat.

Situacija je nespremenjena – v zraku je vonj po gnilobi. Medsebojno privlačnost sta predolgo pustila na odprtem in jabolko je edina zrela stvar naokoli. Celosti si ne upa prekiniti nihče, režeta jo samo s pogledom. Ženska čaka na novo odkritje, moški se osredotoča na jabolko, cedijo se mu sline. Miza je nepremostljiva. Čutita lakoto drug drugega. Njuno prvo skupno dejanje se v vrču utekočini in spet postane voda. Zavesta se, da nič ni večno. Začneta se potiti. Nelagodje v njunih telesih narašča. Nekaj morata storiti.

Situacija se stopnjuje – spoznata, da je jabolko ključno. A če ga vzame en, ga drug nima – obema se zdi, da je edino spodobno biti drugi. Iz jabolka se prebije črv. Pade na mizo in se odplazi proti ženski. Ženska zacvili in vstane, saj se spomni minljivosti. Moški jo gleda. Ni edini čudodelnik. To ga prizadene.

Situacija je kritična – ženska prime jabolko. Moški se vda v usodo. Zadovoljen je s svojima odkritjema, dovolj je imel. Ženska se z njim ne strinja. Vanj zaluča jabolko. Moški se izmakne in skoči na noge.

Situacija je sedaj takšna – oba stojita. Hkrati premakneta nogo. Sledi še druga. Prve korake izrabita, da se približata. Nasmejita se skupnemu odkritju. Začetki so vedno težki.

Situacija se odpre – novih odkritij bo nešteto. Vznemirjena sta. Ves svet naokoli jima pripada. Ogromno je vsega. Nekoč si bosta zaželela, da bo situacija spet takšna kot na začetku.

___________________________________________________________________________________

Kratka zgodba Vida Rotvejna Pajiča Adam in Eva je med štirimi finalistkami AirBeletrininega natečaja 2023, na katerega je prispelo rekordnih 232 kratkih zgodb. Na novembrskem svečanem sklepnem dogodku v Drama Kavarni so člani žirije Ajda Bračič, Davorin Lenko in Jan Krmelj za zmagovalno razglasili Patrimoni mundial Veronike Razpotnik, med finalistke pa sta se uvrstili še Telo Barbare Kapelj ter Plauštajnerjeva babica Jerneja Županiča. Vsem še enkrat čestitamo!